søndag den 5. maj 2013

Mig og mit drivhus


Mig og mit drivhus:


Da vi besluttede os for at flytte til et hus med have, var jeg ikke i tvivl: jeg ville have et drivhus. Og det fik jeg – og det er jeg bare så glad for!! Det er 4 år siden nu, så jeg er stadig meget grøn og nybegynder som drivhus-ejer. Alligevel vil jeg tillade mig at skrive om mine erfaringer udi drivhus dyrkning.

Det er ikke et stort drivhus jeg har  – knap 10 m2 – men det er lige tilpas i  størrelsen til mig! Jeg har fliser i bunden, og bruger kapilærkasser til at have mine planter i. Og lidt potter også, for jeg  får af en eller anden grund altid mange flere planter end jeg har plads til i kasserne…. Det skyldes nok blandt andet at jeg også godt lige vil have lidt krydderurter, og måske et citrustræ fra stuen og …..

Efter at have googlet og læst lidt om drivhuse, og hvad man kan dyrke i et drivhus, gik jeg i gang med at planlægge hvad jeg gerne ville dyrke i mit drivhus. Jeg besluttede mig fra starten til, at jeg ville starte med nogle nemme planter – for at få en succes fra starten. I virkeligheden er det næsten kun fantasien der sætter grænser for, hvad man kan dyrke af eksotiske vækster. Men da jeg var absolut nybegynder, og kender mine begrænsede evner, så satsede jeg på det sikre. Nemlig tomater – masser af tomater, snack peber og chili. Jeg kunne dog ikke helt nære mig, så jeg har også haft en artiskok og auberginer, en melonplante og lidt forskellige andre ting – uden større succes eller udbytte, så nu er jeg vendt tilbage til udgangspunktet!
Alle de planter, jeg har valgt at have, er utrolig nemme at passe – og giver godt udbytte. Og når man bruger kapilærkasser (selvvandingskasser) så behøver man kun at vande ca. 1 gang om ugen.

Planterne kræver et minimum af pasning – de skal blot nippes lidt – dvs. fjerne vildskud m.m. Det kan selv jeg lige overkomme! For mig er det meget vigtigt at det ikke bliver en sur pligt at passe drivhus men derimod opgave som man synes er hyggelig og som man ser frem til.

Og allerede nu, kan man gå i gang hvis man vil! Jeg har netop i denne uge sået mine frø. Jeg tager frø i løbet af året fra f.eks. tomater, som jeg synes smager specielt godt eller med en sjov facon. Jeg tager kernerne ud med en lille kniv, og lægger dem til tørre på et stykke køkkenrulle. Her kan de ligge i måneder til de skal såes. Men nu er de så puttet i bakker med jord – og sat i en lys og lun vindueskarm – og så er det bare at vente på at de små spirer kommer op! Det er vigtigt at vande jævnligt, så jorden ikke tørrer ud. Man kan naturligvis også købe de planter, som man gerne vil have. Men da jeg er meget fascineret af at se ting spire og gro, så vælger jeg selv at så mine frø.

Og mens jeg venter på at frøene spirer, går jeg ud i drivhuset og sætter mig i en havestol med en kop kaffe og lader forårssolen varme mig, mens jeg tænker på alle de gode grøntsager jeg skal høste til sommer! Selv om det er frostvejr kan der sagtens blive 20 grader i drivhuset når solen skinner!

Når planterne så er ca. 5 – 10 cm. høje potter jeg dem om i hver din potte, og sætter dem i en stor kasse – stadig indendørs. Så bytter jeg planter med min nabo og på den måde får jeg flere forskellige slags.  Og de planter, som jeg ikke selv har plads til – dem forærer jeg væk. Jeg nænner ikke at smide dem ud, så jeg prøver altid at få dem afsat.

Udplantningen i drivhuset går først i gang når jeg er rimelig sikker på at der ikke kommer mere nattefrost – hvilket ofte er midt i maj – og fra de er plantet ud går det rigtigt stærkt – man kan næsten se dem vokse for hver dag – og det er dejlig livsbekræftende at gå og kigge på de skønne planter!! Jeg er altid lige en tur i drivhuset hver morgen inden jeg kører på arbejde – bare lige for at se om alt er som det skal være. Det er det naturligvis – hvad skulle der egentlig kunne ske i et drivhus i løbet af natten? Nå, ja, men bare lige for at være helt sikker…

Da jeg læste om drivhuse, før jeg gik i gang med mit eget projekt, læste jeg også om alverdens skadedyr og sygdomme der kan ramme én. Men heldigvis har jeg været forskånet fra den slags. Jeg har også læst at det er vigtigt at man gør sit drivhus ordentlig rent når dyrkningssæsonen er slut, og det gør jeg altid. Jeg fjerner al jorden fra kasserne og potterne – og spuler  drivhuset – og tror at jeg på den måde forebygger skadedyr og sygdomsangreb ret godt!

Og så lukker jeg altid dørene til drivhuset når jeg ikke er i nærheden, så der ikke kan komme dræbersnegle ind! Jeg skal ikke nyde noget af at spise noget hvor de slimede bæster har kravlet rundt og gnasket i!

……Men da kalenderen kun skriver april, så er der stadig længe til at jeg kan lave græsk salat med egne hjemmedyrkede solmodne tomater i….. men det går den rigtige vej!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar